Funderar du på ett billån? Läs den ultimata billåne-guiden först för guds skull! ändring måndag :D
Ska du låna pengar för att köpa en bil? Då kan du antingen välja ett privatlån eller ett billån med bilen som säkerhet.
Räkna på din bostad
Boendekostnad:
- Test
- hejsan!
Loom
Det finns två olika typer av lån som du kan ta om du ska köpa en bil som du inte vill betala kontant:
- Billån med säkerhet: Du kan låna 80 % och betalar resterande 20 % med egna pengar
- Billån utan säkerhet: Du tar ett privatlån och kan låna hela beloppet
- Wibbitz
Wibbitz
I den här guiden går vi gå igenom skillnaden mellan billån och privatlån. Vi går också igenom vad som är viktigt att tänka på om du tar ett lån för att köpa en bil.
Riverside
Dessutom tipsar vi om en långivare som erbjuder en ränta på 4,2 % om du ska köpa en bil av en privatperson.
Vill du ansöka om ett billån är det likt ett bolån en fördel att du ansöker innan du tänkt köpa bilen. Då får du ett så kallat lönelöfte från banken eller bankinstitutet, som du ansökt hos, och vet hur mycket du har att röra dig med.
Hur mycket du får låna avgörs av din förmåga att betala tillbaka billånet och hur din totala ekonomi ser ut.
Eftersom man tar bilen som säkerhet får man dock bättre villkor och en lägre ränta. Du får oftast också låna bra mycket mer pengar.
Du kan låna till kontantinsatsen
Med ett billån kan du låna upp till 80 % av bilens pris. Men om du inte har råd med eller vill betala en kontantinsatsen för att ta ett billån kan du ta ett privatlån.
Det är ett lån där du inte behöver en kontantinsats och kan låna hela beloppet som bilen kostar. Ett privatlån innebär att du tar lånet utan någon säkerhet för långivaren.
Hur mycket får man låna till en bil?
Hur mycket du får låna beror på hur din ekonomi ser ut och vad du har för möjlighet att betala tillbaka lånet. Det vanligaste är du får låna upp till 80 % av bilens värde.
Om du lånar med bilen som säkerhet får du oftast låna mer pengar än om du lånar utan någon säkerhet.
Du kan låna upp till 80 % av bilens värde. De sista 20 procenten betalar du kontant eller med en inbytesbil. Bilen används som säkerhet för lånet.
Vad är en bra ränta?
Räntan kan variera mycket bland olika långivare. En bra ränta på ett billån bör ligga under 5 %.
Att amortera av ett billån
Beroende på vilken typ av lån du tar måste du amortera av billånet på olika sätt. Det vanligaste är en rak amortering som innebär att du betalar tillbaka samma belopp varje månad under återbetalningstiden.
Hur löser man ut restskulden om man ska byta bil?
Om du tar ett billån från exempelvis Blipp beräknas lånet så att restskulden helst ska vara lika stor som bilens verkliga värde när lånet löper ut. Då kan hela lånet lösas när du säljer bilen.
Långivaren ser nästan alltid till så att ditt gamla lån blir löst i samband med försäljningen vilket gör det smidigt och tryggt.
Ta ett billån eller leasa en bil, vad är bäst?
Ingen kontantinsats, en fast månadskostnad och ny bil efter tre år låter som en deal, men det gäller att se upp. Det finns många fallgropar och i vissa fall blir månadskostnaden oväntat hög – och i andra oväntat låg.
När du tar ett billån så lånar du pengar, med bilen som säkerhet. Som ägare till bilen är du fullt ansvarig för bilen och alla kostnader som är förknippade med värdeminskning och försäljning faller på dig.
När du leasar bilen så har du rätt att bruka bilen, inom de ramar som står i kontraktet, och för den nyttjanderätten betalar du en månadsavgift.
Vår analys visar att ägande och billån är billigare, men leasingen har andra fördelar, så som att ingen kontantinsats krävs.
Är det mest ekonomiskt att leasa eller köpa bil?
Ett leasingkontrakt innebär att du lånar mer (även om det inte syns i leasingkontraktet) pengar och att du äger bilen mot en garanterad månadskostnad.
Sammantaget bör det ge högre kostnader för bilägandet. Våra analyser och erfarenhet stödjer det.
Skillnaderna är dock inte så stora, vilket gör att exempelvis kampanjer i samband med nybilsleasing eller höga kostnader för handpenningen när du köper bilen kan ändra detta till leasingens fördel.
Därför kan du lita på informationen
Vi strävar efter att hjälpa dig att fatta smartare ekonomiska beslut. Även om vi följer en redaktionell integritet kan innehållet på den här sidan framhäva produkter från våra partners. Här är en förklaring till hur vi tjänar pengar. Läs mer om vilka vi är och vårt löfte att vägleda dig genom livets finansiella resa här.
- Över 24 års samlad kompetens inom privatekonomi
- Ekonomer med eftergymasial utbildning
- Utbildade journalister
- Faktagranskade artiklar och recensioner